شرکت فرآورده های شیلاتی بندرعباس
جدیدترین اخبار
کنسروهای غذایی
جديدترين مقالات عمومي
افتخارات
BAFPCO_honors.png

نگاهی به عمل آوری ، فراوری و بسته بندی ماهی ومیگو

به نام خدا

1-مقدمه
امروزه با رشد روز افزون جمعیت ، تنوع در ذائقه ها و افزایش مصرف مواد غذایی ، بشر را در تلاش برای بهره برداری بیشتر از منابع جهت رفع نیازهای غذایی خویش وادار ساخته است . این امر انسانها را متوجه یکی از منابع غذایی یعنی  ذخایر آبی نمود که دسترسی سرانه مردم به آبزیان آن در حال حاضر در دنیا 4/16 کیلوگرم در سال ، چین و ژاپن67 کیلوگرم در سال و ایران 9 کیلوگرم در سال می باشد. از طرفی مصرف آبزیان بر اساس تحقیقات انجام شده در تامین تمامی گروههای اصلی مواد غذایی تاکید دارد و از طرف دیگر با توجه به پایین بودن سرانه مصرف آبزیان در کشور ایران شاید یکی از بهترین شیوه های گسترش مصرف آبزیان بصورت آسان مصرف نمودن آن باشد.
2-ضرورت پرداختن به موضوع :
با عنایت به مقدمه بالا سعی داریم تا به بررسی جامعه هدف و ذائقه  و نیاز مردم پرداخته تا اولا" قسمتی از نیاز مردم و بازار مواد غذایی را تامین نمود ه و دوما" ضمن فعال نمودن سالنها و امکانات کارخانه ها که برای همین منظور پیش بینی شد ولی در بیشتر ایام سال مورد استفاده نبود و با اجرای این طرح برای شرکت و کارخانه ها سود آوری مناسب داشته باشد.لذا بنظر می رسد در گام اول باید به وضعیت مصرف مواد غذایی مردم در  زمینه آبزیان توجه شود . شاید تاچند وقت قبل اجرای پروژه هایی که نه نیاز جامعه بود و نه اقتصادی ، ضرورتی برای اجرای آنها بنظر نمی رسید.یعنی اولا آبزیان در سبد غذایی  مردم آنچنان نقشی نداشته است . ثانیا بصورت تازه در منازل و رستوران ها  مصرف می شد.  ، اما با  گذشت  زمان و افزایش سرانه مصرف ،  تغییر منازل مسکونی از ساختمانهای  حیاط دار به آپارتمان با آشپزخانه کوچک که برای پاک کردن ماهی و میگو و یا حتی پخت و پز آن را دچار مشکل کرده است ، افزایش روز افزون اشتغال خانمها در بیرون از منزل و بالا رفتن سن ازدواج و حتی عدم داشتن فرزند در سالهای اول زندگی بعلت کار و تحصیل و ..و یا فرزندکمتر و همه و همه دلایلی برای استفاده ازغذاهای آماده را در پی داشته که شاهد افزایش روز افزون آن می باشیم.


3-بررسی بازار و جامعه هدف فراورده های آبزیان
برای تولید پایدار ، مطمئن و سود آور بایستی با نیاز بازار برنامه ریزی  می شود و برای اینکه از ذائقه مردم و نیاز جامعه مطلع باشیم بایستی از بازار سفارش در یافت نمایم و یا اینکه نمونه های مختلف را تولید  نمود تا جامعه هدف با تست کردن آن و گرایش  و میل به مصرف ، متوجه ذائقه مردم بشویم و پس از آن بتوانیم تولید اقتصادی کنیم و گرنه با عدم تولید نمونه های مختلف    نمی توانیم پی به جامعه ببریم و از سویی تولید محصول بدون مطالعه و عدم توجه به ذائقه مردم نه تنها اقتصادی نیست بلکه مردم را از مصرف آبزیان دور می کند .
4-شناخت مواد اولیه :
برای اجرای پروژه ، برنامه ریزی در تامین مواد اولیه آن بسیار مهم بوده و مواد مورد نیاز از جمله ماهی و میگوی مورد نیاز بایستی با شناخت کاملی از حیث گونه های اقتصادی و میزان مورد نیاز و همچنین میزان صید آن در کشور و احیانا" بحث  واردات ، زمان صید ، قیمت، نحوه تامین ، شناسایی تامین کنندگان ، ذخیره سازی ، طعم و مزه ،بافت و میزان چربی و ..جهت نوع فراوری بصورت فیله ، کباب و شکم پر و ..بایستی مورد توجه قرار گیرد . طعم دهنده ها و افزودنیها به لحاظ نوع و مرغوبیت از دیگر مواردی است  که در کیفیت فرآورده ها تاثیر بسزایی دارد لذا با مشاوره افراد و تیم های کارشناسی برای تامین مواد اولیه اقدام گردد.
5-تهیه دستورالعمل تولید محصولات و نحوه ارزیابی حسی :
برای پایداری روش و شیوه تولید فراورده ها و حفظ مقدار ، طعم، افزودنیها و مزه هر یک از محصولات لازم است بطور جداگانه  و دقیق دستورالعمل عمل آوری و فراوری آن  مطابق با ذائقه های مختلف مردم در شمال ، جنوب و مرکز کشورتعریف و تهیه شود تا پس از انجام تستهای  لازم و ارزیابی حسی مطابق با ذائقه جامعه هدف به اجرا گذاشته می شود . البته آموزش کارکنان و بهبود مستمر دستورالعمل های مربوطه بایستی بطور مداوم صورت گیرد.
6-چاپ و بسته بندی
یکی دیگر از بخشهای مهم این پروژه ، چاپ و بسته بندی می باشد . اندازه بسته بندی برای مصارف انفرادی ، خانواده ، شمش ، نوع بسته بندی از کاغذ ، مقوا ، و پلاستیک ، اطلاعات مربوط به قیمت ، مدت مصرف ، آنالیز و مشخصات محصول ، روشهای پخت و نحوه مصرف به نثر ساده و روان ، تنوع رنگ در طراحی ، شکل و فرم بسته بندی ، شماره های مجوز استاندارد ، پروانه بهداشتی و ایزو ها در صورت نیاز،شعارهای زیست محیطی و.... از جمله مواردی است که در بسته بندی این محصولات نقش اساسی دارد . لذا پس از تعیین نوع تولیدات توسط کارشناس ذیربط با عنایت به بازار هدف ، بسته بندی مطلوب طراحی و اقدام شود.
7-حمل ونقل و چگونگی عرضه و فروش محصولات وتبلیغات :
بررسی نگهداری محصولات تولیدی و مدت زمان آن در سردخانه که موجب تغییر ماهیت  فراورده ها نشود از  موارد مهم می باشد. همچنین چگونگی فروش ، نحوه عرضه و حمل و نقل محصولات از موضوعاتی است که بطور همزمان با تولید آزمایشی محصولات بایستی مشخص گردد. بطوریکه با آغاز تولید انبوه محصول ،  نحوه عرضه و حمل و نقل باید قابلیت اجرا داشته باشد . محاسبه هزینه های تمام شده   ، قیمت عمده فروشی ، قیمت مصرف کننده و گستره توزیع در مراحل مختلف و حمل و نقل محصولات بصورت تازه و منجمد تدوین شود.
فروش محصول بطور مستقیم یا بخش خصوصی با ایجاد فروشگاههای اختصاصی و بصورت خام و پخته ، قبول نمایندگیهای عمده فروشی برای توزیع مویرگی در سوپر مارکتها و خانگی، توزیع توسط اتحادیه های غذا در صنفهای مختلف ،رستورانها ، کبابی ها ، ساندویچی هاو..... فروشگاههای زنجیره ای ، فریزرهای مخصوص برای محصولات تولید شده با برندتولیدکنندگان برای سوپر مارکتها و فروشگاههای زنجیره ای همچنین برای مصارف دانشگاه ، کارخانجات ، برنامه ریزی و بازار یابی شود. نوع و مشخصات ماشین های حمل و نقل معین گردد. ضمنا توجه به مقوله تبلیغات از موضوعات دیگری است که بایستی برنامه ریزی لازم انجام شود.

8-مجوزهای لازم از وزارت بهداشت ، استاندارد  و دامپزشکی
برای رعایت اصول بهداشتی و استاندارد های قانونی لازم است کلیه دستورالعمل ها و مجوز های مربوطه از مبادی ذیربط اخذ تا محصولی با کیفیت و مطمئن تولید شود.
9-سازماندهی و نیروی انسانی
تهیه سازمان و شیفت کاری –چگونگی انتخاب ، تامین ، ساماندهی و آموزش نیروی انسانی و چیدمان خط تولید برای محصولات مختلف از جمله موارد دیگر می باشد.
10-بررسی و شناخت برای خرید خط تولید فراورده های ماهی و میگو
بطور همزمان با  تولید محصولات که بااستفاده از امکانات موجود صورت میگیرد. باید نسبت به بررسی و شناخت دستگاههای فلس و تیغ گیری ، فیله کن ، بسته بندی ، و.....جهت افزایش تولید با رعایت بهداشت و کاهش هزینه ها اقدام گردد.

نويسنده :محمد صالحي

نظرسنجی

اولین اولویت شما در انتخاب کنسرو تن ماهی چیست؟

آدرس شرکت: بندر عباس، شهرک صنعتی شماره دو، شرکت فرآورده های شیلاتی بندر عباس

شماره تماس: 07632561010-13         شماره فکس: 07632561014

ایمیل: info@bafpco.ir

© تمامی حقوق مادی و معنوی نزد شرکت فرآورده های شیلاتی بندر عباس محفوظ میباشد.

طراحی سایت توسط دانــاوب