شرکت فرآورده های شیلاتی بندرعباس
جدیدترین اخبار
کنسروهای غذایی
جديدترين مقالات عمومي
افتخارات
BAFPCO_honors.png

كلاژن در ضايعات آبزيان

 

در طي فرآوري ماهي ، مقادیر زيادي از ضايعات شامل آب و مواد جامد توليد مي شوند (Morrissey et al.,  2000)   .  ضايعات جامد، 70-50 % مواد خام اصلي را در بر مي گيرد و بسته به فرآيند مورد استفاده ، اين ضايعات مخلوطي از بخش هاي مختلف ، سر ، امعاء و احشا و استخوان خواهند بود  (Shahidi, 1994; Bailey et al., 1989; Morrissey et al.,  2000 ). به طور کلي ، پوست و استخوان گاو  ، به عنوان یکی ازمنابع اصلي استخراج کلاژن و ژلاتين هستند . وقوع بيماري جنون گاوي ، منجر به ايجاد تشويش در بين مصرف کنندگان ژلاتين گاوي شده است (Shahidi, 1994 ) .در نتيجه استخوان و پوست  و باله ماهي حاصل از ضايعات فرآوري آبزيان را مي توان به عنوان جايگزين منابع ژلاتيني و کلاژني مذکور در نظر گرفت . حدود % 30 ضايعات فرآوري آبزيان را استخوان و پوست تشکيل مي دهند که غني از کلاژن هستند (Shahidi, 1994; Bailey et al., 1989; Morrissey et al.,  2000 ). ارزش تغذيه ايي پوست، استخوان و باله ماهي نسبتاً بالا بوده و اين مواد منابع مفيدي جهت صنايع توليد آرد ماهي           مي باشند، امروزه محققين مختلفي در دنيا بر روي جداسازي كلاژن از ضايعات ماهي مطالعه نموده اند  (Shahidi, 1994; Bailey et al., 1989; Morrissey et al.,  2000; Ishida & Shirai, 2001; Nomura et al., 2004; Kimura et al., 2002).  Nagai(2000) عنوان داشت که در استخراج كلاژن از پوست بيروني  گونه  Sepia lycidas  استخراج اوليه 2% وزن خشك كلاژن به همراه  داشت و تنها یک باند آلفا ساده نشان داد و به نظر می رسید   1 α بود و بعلاوه تعداد زیادی از زنجیره های بتنا در PSC بدست آمد. کلاژنها در اجزای تقاطعی درون و برون  مولکولی ضعیف بودند.

آزمایشات نشان داده اند که حداکثر خواص ژله کنندگی و ویسکوزیته  کلاژن نوع اول زمانی حاصل می شود که پوست ماهی در مجاورت هیدروکسید سدیم رقیق باشد (Gomez guillen, 2000)  و ظرفیت اسید های آمینه پرولین و هیدرکسی پرولین کلاژن در ماهی  سیاه و سرگوسفندی کاملا نزدیک به پایداری دمایی است همچنین کلاژن ماهیان نیمه گرمسیری پایداری دمایی زیادی پیدا می کنند (Ogawa, 2003). تحقیقات نشانگر آن است که در پوست ماهی کپور چمنی  دارای گلایسین 3/1 به عنوان اسید آمینه اصلی و متیونین بسیار کم, تیروزین و هیستیدین مانند سایرکلاژنها می باشد و همچنین ظرفیت اسید آمینه پرولین و هیدروکسی پرولین کلاژن پوست 186 باقیمانده  بر1000باقیمانده میباشد (Ikoma et al., 2005).  كلاژن در پزشكي براي تهيه انواع كرم ها، گاز و باندهاي ويژه پانسمان و ترميم زخم و در داروسازي براي تهيه كپسول هاي دارويي و قرصها مصرف مي شود. كلاژن در صنايع عكاسي نيزنقش مهمي به عهده داشته و امولسيوني از نمكهاي نقره مي سازد كه در مقابل نور بسيار حساس مي باشد (Shahidi, 1994; Bailey et al., 1989; Morrissey et al.,  2000; Ishida & Shirai, 2001; Nomura et al., 2004; Kimura et al., 2002). كلاژنهاي ماهي به عنوان منبع چسب ماهي ارزش اقتصادي دارند ، ولي در مقادير وسيعي تهيه نگرديده اند. كلاژن كيسه هواي ماهي به دليل درجه بالاي حلاليت آن ، شايد اولين كلاژن محلولي باشد كه كشف شده است.  همچنين، كلاژن كيسه هوايي ماهي خاويار هنوز به طور تجاري در تصفيه نوشابه هاي الكلي به كار ميرود. كلاژن محلول پوست ماهي به طور وسيعي مطالعه شده است و به طور غير معمول 3 زنجير اصلي آن همگي متفاوت هستند (Shahidi, 1994; Bailey et al., 1989; Morrissey et al.,  2000 ).  بطور كلي كلاژنهاي ماهي مقدار اسيد آمينه كمتري ازكلاژن هاي پستانداران دارند. كلاژن محلول پوست كوسه ماهي و ماهيان غضروفي نيز به دست آمده است كه اين نوع كلاژن ها مشابه با كلاژن مهره داران است (Nagai et al 2000) . شايد جالب ترين كلاژنی که در آبزیان کشف شده است ؛ الاستودين بوده که از پروتئين تهيه شده از باله كوسه ماهي می باشد . اين پروتئين وزن مولكولي كمتری در مقایسه با  اكثر كلاژنهاي محلول ديگر دارد و هم چنين مقدار تيروزين و سيستئين بالايي داشته كه غيرعادي مي باشد. اين دو اسيد آمينه در تشكيل اتصال شركت دارند، ولي اين پديده در كلاژنهاي پستانداران ديده نمی شود (Morrissey et al.,  2000)  .  ماهي هوور دم دراز  يكي از مهمترين ماهي هاي صنعتي خليج فارس و درياي عمان مي باشد كه از نظر اقتصادي براي صنعت شيلات ايران بسيار با اهميت بوده است . در آبهاي ايران در درياي عمان، تنگه هرمز و بخشي از خليج فارس چند گونه از ماهيان تن اقيانوس هند وجود دارد كه پنج نوع از آن شناسايي شده است كه به نام هاي فارسي هوور ، زرده ، هوور مسقطي ،تن زردباله و تن پشت منقوش معروف است.

نوسنده: سميرا هاشمي{jcomments on}

 

نظرسنجی

اولین اولویت شما در انتخاب کنسرو تن ماهی چیست؟

آدرس شرکت: بندر عباس، شهرک صنعتی شماره دو، شرکت فرآورده های شیلاتی بندر عباس

شماره تماس: 07632561010-13         شماره فکس: 07632561014

ایمیل: info@bafpco.ir

© تمامی حقوق مادی و معنوی نزد شرکت فرآورده های شیلاتی بندر عباس محفوظ میباشد.

طراحی سایت توسط دانــاوب